Ortopedik Problemlere Bütünsel Yaklaşım
Her tür fizyoterapi için bütünsel yaklaşım
Bel fıtığı, boyun fıtığı, kırık, boyun düzleşmesi, ön çapraz bağ yaralanmaları, menisküs yaralanmaları, donuk omuz, fibromiyalji gibi kas-iskelet sistemi problemlerinde, hastanın durumuna özel manuel terapi ve rehabilitasyon planlaması yapılır.
Fizyoterapist Ferhan Sarıöz’e gelen hastalar, fizyoterapist tarafından detaylı bir şekilde değerlendirilerek tedavi süreci ve seanslar ile ilgili bilgilendirilir. Fizik tedavi hizmeti almaya karar veren hastalar için, kendisine uygun bir tedavi planı çizilir. Tedavinin ilerleyen süreçlerinde bu plana ev programları da dahil edilir.
Ortopedik Fizyoterapi
Ortopedik Fizyoterapi, ortopedik hastalıkların, yaralanmaların tedavisinde, cerrahi sonrası hareket ve fonksiyonları geri kazanılmasında uygulanan fizik tedavi dalıdır. Ortopedik fizyoterapi programı ile amaç, kas ve eklem düzgünlüğünü kazanmak,, hastanın fonksiyonel kapasite ve bağımsızlığını en üst düzeye çıkarmak, normal aktivite seviyesini sağlamaktır.
Boyun Ağrıları
Boyun ağrısı çok yaygın görülen bir sağlık sorununu oluşturmakta ve her cins ve yaşta insanda görülebilmektedir. Boyun ağrıları bel ağrılarına göre daha az görülmekle birlikte, boyun ağrısı toplumun üçte birinde görülmektedir. Büyük çoğunluğu hafif şiddette ve kısa sürede kendiliğinden iyileşmektedir. Nadiren çok ağrılı, hatta özürlülüğe neden olacak kadar ağır da olabilir.
Boyun ağrıları, başın arka kısmı, omuz çevresi, kol ve göğüs ön kısmına da yayılabilir. Boyun ağrısıyla birlikte kolda ve elde uyuşma, baş dönmesi, dengesizlik ve baş ağrısı görülebilir.
Boyun ağrısı görülme oranı yaşla birlikte artmaktadır. Günlük yaşamdaki gerilimler ve iş stresi boyun ağrısını arttırır. Boyun ağrısı ile hastanın yaptığı iş arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Ağrı işte çalışanlarda ağrı daha fazladır. Uzun süre sabit pozisyonda kalarak çalışma (masa başında çalışanlar, montaj işçileri, müzisyenler) da boyun ağrısını arttırmaktadır.
Akut boyun ağrılarının çoğunda özel bir neden bulunamaz, ancak %95’inde mekanik nedenler hakimdir.
Skolyoz Tedavisi
Skolyoz omurgaya arkadan bakıldığında normalde düz bir hatta yerleşmesi gereken omurganın sağa veya sola doğru 10 derece üzerindeki eğriliği olarak tanımlanır. Skolyoz sadece tek boyutlu bir açısal deformasyon olmayıp vücudu önden ve yandan yani üç boyutta etkileyen bir kemiksel ve yapısal bozulmadır.
Skolyoz yaşamın her döneminde görülebilen bir rahatsızlıktır. Skolyozda genetik geçiş sorumlu tutmaktadır.Skolyoz açısı yüksek ise vücudun görsel etkilenimi çok bozulur. Bu kozmetik bozukluk, ergenlik döneminin başındaki bu genç yaş çocukları sağlık sorunu olmasının dışında görsel olarak da çok etkiler ve kendi bedenlerine olan güveni bozar, psikolojik sorunlara da yol açar. Kozmetik bozukluk dışında, skolyozun eğrilik açısı arttıkça, başta sırt ve bel ağrısı olmak üzere, akciğerlerin ve kalbin göğüs kafesinde sıkışması nedeniyle, nefes darlığı, şişkinlik, çabuk yorulma gibi şikayetler ortaya çıkmaktadır.Omurganın dinamiği bozulursa ağrıya neden olabilir. Sonuç olarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Boyun Düzleşmesi
Boyun bölgesinde yedi adet omur bulunur. Normalde bunların dizilimi “C” şeklindedir. Çeşitli sebeplerle bu dizilim “I” şekline dönebilir, hatta ileri durumlarda ters “C” olabilir. Bu durum boyun düzleşmesi olarak tanımlanır.
Boyun düzleşmesi belirtileri nelerdir?
Boyun düzleşmesinin en sık görülen belirtisi boyun ağrısıdır. Ağrı sırt ve omuza yayılabilir. Buna baş ağrısı da eşlik edebilir. Kola yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük gibi belirtiler de varsa düzleşmeyle birlikte muhtemelen boyun fıtığı da olabilir. Baş dönmesi, mide bulantısı, denge kaybı da ağrıya eşlik edebilir.